Vrouwenkoor Balance

Interview met ons huisgezelschap

Door Jasmijn Ensink

Wie zijn jullie?
Officieel heten we Vrouwenkoor Balance. Balance is een koor bestaande uit vrouwen, die driestemmig (soms vier- of zelf vijfstemmig) zingen. We zijn 27 jaar geleden opgericht. Momenteel bestaat het koor uit zeventien leden. Onze dirigent is Marianne Uyterlinde.

Ons koor bestaat uit maximaal 40 vrouwen van verschillende leeftijden. We hanteren namelijk geen leeftijdsgrens om lid te mogen worden. Zittende leden krijgen een stemtest op 60-, 62- en 64-jarige leeftijd. Vanaf 66 jaar wordt dit jaarlijks gedaan.

Ons repertoire bestaat uit pop, jazz en musical, met af en toe een uitstapje naar klassiekere liederen of liederen in bijvoorbeeld het Duits of Spaans. Ons streven is een gevarieerd, niet al te veel voor de hand liggend repertoire op te bouwen. Zo nodig wordt muziek voor ons bewerkt. We zingen vaak drie- of vierstemmig. Gemiddeld twee keer per jaar doen we mee aan een festival, straatoptredens etc. Ook geven wij kerstoptredens in zorginstellingen.

Hoe is het koor ontstaan?
We zijn in april 1995 opgericht als koor voor mannen én vrouwen, maar er kwamen weinig mannen, waardoor we verder zijn gegaan als vrouwenkoor met sopranen, mezzosopranen en alten. Bij de oprichting was Ellen Verburgt onze dirigent en dat is ze 20 jaar lang  gebleven. Op dit moment hebben we nog steeds enkele leden die al vanaf het begin lid zijn!

Hoe is het om in jullie koor te zingen?
Heel gezellig! De wil om te zingen en er samen iets moois van te maken is sterk aanwezig zonder jaloezie of irritatie als het niet altijd even zuiver klinkt. Er wordt serieus geoefend, we proberen zo min mogelijk te ‘’kletsen’’ (dat is moeilijk) en er is altijd ruimte om vragen te stellen.

Hoe zijn jullie bij Theater Het Pakhuis terecht gekomen?
Via een zangeres, wiens man een functie had in het Pakhuis, werden we geënthousiasmeerd. We zijn erg blij dat we nu huisgezelschap van Theater Het Pakhuis zijn. Het is een fijne ruimte en de akoestiek is goed. Bovendien kunnen we met onze eigen sleutel beginnen en eindigen wanneer we zelf willen. En er is een gezellige koffieruimte, waar we zelf koffiediensten kunnen regelen.

Wat is de meerwaarde van kunst en cultuur?
Bezig zijn met muziek, de teksten en de melodie instuderen geeft een goed gevoel, het houdt je hersenen bezig. Wanneer na intensief oefenen de partijen in elkaar passen, geeft dat veel voldoening. Het samen meerstemmig zingen geeft een resultaat wat je in je eentje nooit kunt bereiken. Je leert nummers kennen waar je anders zelf niet op gekomen zou zijn.
Optreden is spannend, maar ook erg leuk als het publiek tevreden is. En het is fijn om tijdens repetities naar een doel (concert) toe te werken, anders wordt het zo vrijblijvend.