Expreszo theatersport

Interview met ons huisgezelschap 

Jasmijn Ensink sprak met Yvette

Wie/wat is Expreszo?
Expreszo is een theatersportgroep. Theatersport is improvisatietheater. Met improvisatietheater zijn er geen scripts en staat niks van tevoren vast. Het is belangrijk om de aanboden van een ander te accepteren en daar ook volledig voor open te staan; dan ontstaan de leukste scènes. Met improvisatie kan je samen meer bedenken dan dat je alleen kan. Je kan met twee mensen een scène doen, maar ook met een grotere groep. Er zijn veel verschillende vormen van improvisatietheater, die je weer kan onderverdelen in longform (lange vorm) en shortform (korte vorm). Shortform is meer op de lach gefocust en het zijn vaker kortere scènes. Je kan het een beetje vergelijken met het programma De Lama’s. Een theatersportwedstrijd valt onder shortform. Longform is bijvoorbeeld te vergelijken met het tv-programma De Vloer Op, je gaat echt de diepte in en soms komen er meerdere scènes terug. Je kan bijvoorbeeld eerst een scène beginnen met twee spelers die later in de voorstelling weer terug komt. Er heeft dan vaak een kleine verandering plaatsgevonden, zoals een sprong in de tijd of een verandering in plaats.

Hoe is Expreszo ontstaan?
Expreszo is in de jaren ‘90 ontstaan. André Besseling gaf een cursus in Theater Het Pakhuis en een groepje die de cursus volgde is verder gegaan als Expreszo. Omdat Expreszo zo lang bestaat, zijn er veel wisselingen in de groep geweest. Yvette zit nu zo’n 10 jaar bij Expreszo.

Hoe zijn jullie bij het Pakhuis gekomen?
Expreszo is bij Theater Het Pakhuis gekomen door de cursus van André Besseling. Theater Het Pakhuis en Expreszo zijn sinds het begin met elkaar verbonden: elke donderdagavond repeteert Expreszo in dit theater.  Theater Het Pakhuis. En ze spelen zo’n 4 tot 5 keer per jaar een show of een thuiswedstrijd bij Theater Het Pakhuis (maar er worden ook shows en wedstrijden gehouden in andere theaters). Een thuiswedstrijd is soms met een andere groep; een groep wordt uitgenodigd en dan bepaalt het publiek/de jury wie de leukste scènes heeft gespeeld. De winnaar is het team met de meeste punten.

Er worden ook veel verschillende voorstellingen met veel variatie gehouden. Je kan hierbij denken aan voorstellingen als De Vloer Op, een voorstelling over het spel Weerwolven wat is aangepast naar een improvisatievorm, Improflix; een voorstelling met een knipoog naar Netflix en ImproXL. ImproXL is twee keer vóór Corona gehouden. Het is een soort festival met verschillende groepen die naar elkaar kijken en er zijn workshops.

Waarom Het Pakhuis? Wat maakt de sfeer er zo fijn?
Theater het Pakhuis is een klein, knus en leuk theater. De plek heeft een fijne sfeer voor Expreszo. Er worden ook goede dingen geprogrammeerd, bijvoorbeeld kindervoorstellingen, dans, muziek en andere theatergroepen. Theater Het Pakhuis is echt verbonden met Hoorn. Omdat het een kleiner theater is, hangt er een fijne atmosfeer.

Wat is de meerwaarde/het belang van kunst en cultuur?
Door actief te zijn bij Expreszo heeft Yvette haar creativiteit vergroot, waardoor ze dingen vrijer kan benaderen en ze meer kan improviseren in het dagelijks leven. Improvisatietheater versterkt je persoonlijkheid en door dingen uit te proberen in scènes kan je opener naar dingen kijken en durf je ook meer buiten het theater.
Met het oog op het kijken naar kunst en cultuur is het meegenomen worden in het verhaal een groot en belangrijk ding. Je kan dingen anders bekijken na een theatervoorstelling, een voorstelling kan inspelen op je emoties en het is heel mooi dat kunst dat kan. Het brengt mensen bij elkaar, vooral voor corona was er veel sprake van verbondenheid met elkaar. Kunstliefhebbers kunnen elkaar ontmoeten en hun gedachten erover met elkaar uitwisselen.