Even kennismaken: Janine Slijkhuis

Functie bij Theater Het Pakhuis: directeur
Aantal uren: 20 uur
Doet naast Het Pakhuis: freelance adviseur Podiumkunsten en dramaturge
 

Hoe wist jij van de vacature bij Het Pakhuis?
“Het grappige is dat vijf mensen in mijn netwerk mij onafhankelijk van elkaar tipten via de app: ‘Het Pakhuis zoekt jou!’ Kennelijk vonden zij dat deze baan geknipt was voor mij. Zelf had ik hem ook voorbij zien komen en ik werd er inderdaad erg blij van.”

Wat is jouw achtergrond?
“Als speler ben ik ooit begonnen bij Jeugdtheater Hoorn en de musicalvereniging die nu Westend heet. Mijn ouders waren ook heel actief in het verenigingsleven, dus de liefde voor de amateurkunst is me met de paplepel ingegoten. Ik ging Theaterwetenschappen studeren aan de UvA en werkte tijdens mijn studie al als productieleider voor universiteitsvoorstellingen en het professionele jeugdtheatergezelschap Het Muziektheater Collectief. Na mijn studie werd ik dutymanager in de Theaterfabriek in Amsterdam en daarna ging ik aan de slag als consulent amateurkunst bij stichting De Kunst. Toen die werd opgeheven, ben ik freelance adviseur Podiumkunsten en dramaturg geworden. Ik heb veel uiteenlopende opdrachten mogen doen: ik ben zakelijk leider geweest bij gezelschappen, heb advies aan gemeenten gegeven over cultuurparticipatie (zoals men amateurkunst nu noemt) en subsidiebeleid (momenteel ben ik adviseur voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst), en ik heb de projectleiding gedaan voor uiteenlopende projecten: van een Korenfestival in Almere tot voor een dansproject voor scholen op Urk et cetera. Dat ga ik nu combineren met mijn werk voor Het Pakhuis.”

 
Wat sprak je zo aan in deze baan?

“Eigenlijk alles wat ik in mijn leven heb gedaan en geleerd, komt hier samen. Ik heb zelfs ooit bij de Reserveringslijn gewerkt, daar heb ik mijn man ontmoet! De afgelopen jaren heb ik vooral beleidsmatig gewerkt, dus ik vind het heerlijk om weer terug te zijn in het theater en me ook weer met de inhoud bezig te kunnen houden. En mijn hart ligt gewoon bij de amateurkunst. Ik vind het erg fijn om vanuit mijn vakkennis amateurs te kunnen voeden die met hun passie bezig zijn. Dat voelt wezenlijk anders dan wanneer je met profs werkt die vaak iets ‘moeten’. Het is belangrijk dat er een plek is zoals Theater Het Pakhuis, waar je als amateur kunt werken aan de ontwikkeling van je talent. Je kunt voor het eerst je ding doen en verder groeien. Uit ervaring weet ik dat dat fijn en veilig voelt. Daar zet ik me graag voor in. En het leuke is: vroeger wilde ik altijd theaterdirecteur worden. Voor mij is dit dus echt een meisjesdroom die uitkomt!”

Wat neem jij mee naar Het Pakhuis waarvan wij beter kunnen worden?
“Nou, allereerst mijn frisse netwerk en mijn kennis van de amateurkunst in Noord-Holland en daarbuiten. Daarnaast weet ik veel van fondsenwerving en ik denk dat dat hier ook goed van pas gaat komen.”

Wat zijn dingen die je graag bij Het Pakhuis wilt realiseren?
“Ik zou graag een vriendenprogramma opzetten. Ik weet dat daar eerder plannen voor waren, maar dat daar tot nu toe tijd en middelen voor ontbraken. Ook zo ik graag meer budget krijgen voor de programmering en daar komt die fondsenwerving weer om de hoek kijken. Bovendien lijkt het me mooi om de samenwerking te zoeken met de mbo’s en ons aanbod toegankelijk te maken voor mensen die niet makkelijk naar theater gaan. Volgens mij zijn dat ook punten die in de toekomstbijeenkomst met de medewerkers in november vorig jaar aan de orde kwamen, dus dat sluit mooi aan.”

Wanneer begin je precies?
“Officieel op 1 februari, maar ik ben al flink aan het warm draaien. Irma Sijs is me aan het inwerken en ik probeer al zoveel mogelijk bij Het Pakhuis te zijn om alle medewerkers en vrijwilligers te ontmoeten.”

Wat worden je vaste werkdagen?
“In principe zal ik op woensdag en vrijdag in Het Pakhuis zijn. Daarnaast zal ik natuurlijk ook veel op pad zijn. En zal ik thuis werken aan het uitwerken van bijvoorbeeld subsidie-aanvragen.”

Wat is je indruk van je nieuwe werkplek tot nu toe?
“Er ligt een heel goede basis, dat is fijn om te merken. Ik heb er ontzettend veel zin in en kan niet wachten tot het 1 februari is!”